Är det dags att besöka museer? Då ska du ta dig till Stockholm. Här finns mängder av välkända och stora museer som lockar mängder av folk varje år. Här finns något för alla, oavsett vilka områden som du anser är extra intressanta.

Förra året vann Flygvapenmuseet i Linköping pris för att vara Sverige bästa gratismuseum. Detta skrev vi om i ett tidigare inlägg. Men det finns mycket mer att upptäcka i Sverige, oavsett om du är intresserad av kultur, historia eller konst. I huvudstaden Stockholm finns det gott om muser, både för barn och vuxna, som ibland även är gratis. Under de senaste åren har Stockholm fått många tillskott i museivärlden, här är några favoriter.

För den konstintresserade

Moderna Museet på Skeppsholmen är ett populärt museum med gratis entré. På Exersciplan i Stockholm City kan du du ta del av unika konstsamlingar från 1900-talet.

Ett annat alternativ är det kända och populära fotografimuseet Fotografiska som ligger vid Stadsgårdskajen. Detta är Stockholms museum som endast är helt inriktad på fotografier. Hit kommer alla, oavsett om du är fotograf eller amatör, för att ta del av fotovernissager som med jämna mellanrum byts ut. Det kostar 130 kronor för en vuxen att komma in.

vasamuseetOm du är en historianörd

Vill du veta mer om hur det var förr och kika på arkeologiska fynd? Då är Historiska Museet, ett av Sveriges största museer, ett säkert kort. Här kan du titta på fynd från forntiden, som till exempel kyrkokonst och utrustning från vikingatiden. Historska museet ligger på Östermalm och är gratis för alla.

Ett annat alternativ är Vasamuseet. Här finns det kända skeppet Vasa bevarat vilket många är intresserade och nyfikna på. Museet ligger på Djurgården och kostar 130 kronor för vuxna.