Att Stockholm just nu inte visar sitt vackraste ansikte är något som oroar många resebyråer och guider. Dessutom ökar antalet ficktjuvar. Det finns en rad olika utmaningar som Stockholms turistnäring tampas med, men en sak som talar för att det blir turistboom även i år är den svaga kronan.

Att välja hotell ser många som en utmaning i sig, men just nu är stockholmspriserna för någon som kommer från ett annat europeiskt land mycket bra. Sverige brukar annars utmärka sig för att vara ett lite dyrare resmål om man jämför med Riga, Tallin eller Berlin. Många tror att detta kommer påverka inflödet av turister till Sverige i sommar. En del utmaningar finns, men över lag kommer Stockholm fortfarande briljera som turiststad.

Högt tryck på Stockholm

Det många turister möts av när de kommer till Stockholm är förstås att hela centrala staden är under ombyggnation. Är det här positivt eller negativt för den övergripande bilden av Stockholm? Förmodligen finns inget enkelt svar på den frågan. Turismnytt.se förhåller sig osäkra till frågan och menar att det är en stor utmaning för guiderna och reseledarna, eftersom deras bussar inte kommer fram ordentligt på alla gator. Det har också förekommit mycket trängsel i trafiken, och i år har man lovat att bussarna ska få använda sig av kollektivtrafikens körfält på prov.

Vad kan det göra för en stadsbild att det pågår så mycket ombyggnationer? Kanske reagerar många med att konstatera att Sverige befinner sig i en högkonjunktur och att vi därför har öppnat plånboken. I det långa loppet kan det generera en positiv bild av Stockholm som en växande och välmående stad. Förhoppningsvis kommer det inte bullra allt för mycket.

En annan sak som många turister, och även stockholmare, brukar klaga på är att det brister när det kommer till offentliga toaletter. Det har bland annat lett till att turisterna går på toa på museerna. Som svar har museerna tagit en toalettavgift, vilket skapat en liten strid orsakad av denna naturliga konsekvens av att vara subjekt till medfödda behov.