En stad som de flesta nog skulle skriva under på är en utav de härligaste i Europa är Barcelona. De flesta har varit där och har något gott att säga om den. Men staden har fått besök av allt för många turister de senaste åren och nu har lokalbefolkningen tröttnat.

563472-sagrada-familia

Länge har den spanska staden Barcelona varit det bästa stället att åka till när man vill uppleva citypulsen i Europa, vare sig det handlat om att åka på en konferensresa eller en nöjesresa med kompisgänget. De senaste åren har det fullkomligt strömmat in turister i staden och Barcelona har blivit lite mer av en turiststad än en genuin spansk stad. Men nu har dock invånarna i staden fått nog av turister.

Sätter stopp för mer turism

I Expressen kan man nämligen läsa att stadens nya borgmästare planerar åtgärder för att stoppa turismen och göra att den inte kan växa ännu mer. När borgmästaren pratade i en intervju om åtgärderna sa han även att det planeras för att Barcelona inte ska bli som Venedig. Han ser den italienska staden som ett skräckexempel på vad som kan hända när turismen blir för omfattande. De åtgärder som är tänkta är bland annat ett stopp för nya hotellbyggen och även begränsningar när det gäller rätten att hyra ut privata lägenheter till turister. Den privata lägenhetsuthyrningen anses nämligen även bidra till att lägenhetspriserna går upp och det blir svårare för infödda att få råd med bostäder.

Vissa åtgärder redan vidtagna

Även om många åtgärder planeras, har redan några vidtagits. Bland annat har den populära saluhallen La Boqueria vid kända gatan La Rambla förbjudit större besöksgrupper eftersom turisterna ansågs hindra den lokala befolkningen från att kunna handla där. En annan åtgärd är att parken Parc Güell, som tidigare varit gratis att besöka, har infört inträdesavgift.