Vilken amerikansk stad som är mest i ropet bland svenskar varierar. New York har alltid någon sorts särställning, men inte bara bland svenskar utan i hela världen. Svenskarna är dock något mer selektiva. En gång i tiden var Chicago den näst största svenska staden i världen, och även i Rockford i samma delstat bodde många svenskar.

Under 1980-talet var det framför allt Miami och Los Angeles som gällde, den senare var extra populär när west coast-hip hoppen nådde sin kulmen kring 1995. 2000-talets första decennium tillhörde San Fransisco, men nu är en ny stad på väg upp, nämligen Portland, beläget i delstaten Oregon högre upp på den amerikanska västkusten. Även i USA är Portland populärt, och tv-serien Portlandia skämtar om detta.

Vad är det då som är så lockande med Portland? Väldigt många saker som är populära idag har helt enkelt sitt ursprung i Portland. Här finns fler fixed gear-cyklar än någon annan stans i världen, och i förorten Beaverton grundade Nike. Att köpa nya Nike skor är billigare här än i Sverige.