Ibland kan flygresan kännas som ett nödvändigt ont. En transportsträcka som kräver flygbiljetter, incheckning, otaliga timmar av väntan vid någon dunkel gate i Frankfurt, och därefter vad som känns som år inträngd mellan en småbarnsfamilj och en törstig alkoholist med smak för flygplanssprit. Ja, och kanske är det så. Kanske är flygresorna ett sätt att upprätthålla helvetet på jorden. Frågan är dock om det behöver fortsätta att vara så. Att leva handlar om att fatta medvetna beslut: informerade, grundade och intelligenta val. Så varför göra det så svårt för sig? Varför plågas när man kan njuta? Det är dags att ta makt över flygresorna och göra dem till mindful del av färden.

Att göra transportsträckan till en njutning handlar egentligen om mycket enkla medel, som naturligtvis måste anpassas efter personlighet, preferenser och chakra. Det inledande steget är dock att acceptera situationen. Oavsett om du befinner dig i en milslång kö i en säkerhetskontroll eller om flygrädslan har dig i dina käftar bör du börja med att ta ett djupt andetag. Säg stopp till dig själv. Betrakta situationen utifrån och hur det känns inuti dig. Känn efter hur det känns i kroppen. Är axlarna uppdragna till öronen, sitter käkarna ihop i ett fast hajbett? Slappna av. Det är inte farligt att kroppen reagerar fysiskt på stress och yttre påfrestningar. Det är bara en liten vink om att du måste sakta ner. Är du irriterad på den snarkande mannen på andra sidan mittgången, spädbarnet som klänger vid moderns bröst? Acceptera det. Säg till dig själv: jag är irriterad. Men det är okej. Genom att observera situationen och ditt eget beteende har du möjlighet att gå vidare och fokusera på andra saker. Du har gjort vad du har kunnat, och kan gå vidare till nästa ögonblick med en ny öppenhet. Om du tränar varje dag på grunderna i mindfulness har du goda möjligheter att hitta nya rum inuti dig själv.

Praktiska råd för en uthärdlig flygresa

Ta med något att tugga på. Flygplansmat är inte alltid pålitlig. Några nötter kan smaka bra, men tänk på att folk kan vara allergiska. En fräsch citrusfrukt verkar uppiggande. Om du är ljudkänslig är det öronproppar som gäller, och det är alltid bra med en extra tröja. Kabinen kan vara sval, och den kan också fungera som nackkudde. Och varför inte en sedelärande bok? Flygresan är full av möjligheter!

header_sky